DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ

Projenin Amacı

Bakanlığımız tarafından yürütülen Dilimizin Zenginlikleri Projesi, öğrencilerin dilimizi daha iyi öğrenmelerini ve kullanmalarını sağlamak amacıyla hayata geçirilmiştir. Bu proje kapsamında öğrencilere Türkçemizin zenginlikleri tanıtılmakta ve onların dilimizi daha etkili bir şekilde kullanmaları için teşvik edilmektedir.

07.02.2024 116

Projenin Aralık Ayı Faaliyetleri

Safahat Sözlüğü Paylaşımı:

Proje kapsamında Aralık ayında, öğrencilerimize "Safahat Sözlüğü" sunuldu. Bu özel sözlük, öğrencilere Safahat'taki bilinmeyen kelimelerin anlamlarını keşfetmelerinde yardımcı olmak üzere tasarlandı. Sözlük, Safahat'ta geçen yaklaşık 1.500 kelimenin anlamını içermekte ve kelimelerin geçtiği bağlamı da belirtmek suretiyle öğrencilerin kullanımını kolaylaştırmaktadır. Safahat Sözlüğü, öğrencilerin Mehmet Akif'in eserlerinden daha fazla faydalanmalarını sağlamak adına önemli bir kaynak oluşturuyor.

Kelime Cümle ve Afiş Yarışması:

Öğrencilere, Safahat Sözlüğü'nden seçilecek en az üç kelimenin yer alacağı anlamlı bir cümle ve afiş oluşturma görevi verildi. Bu yarışma ile öğrencilerin, Mehmet Akif'in şiirlerindeki kelimeleri anlamlı bir biçimde kullanabilmeleri ve yaratıcılıklarını sergilemeleri amaçlandı.

En İyi Cümle/Afiş Seçimi:

Her sınıf için, öğrencilerin oluşturduğu cümleler ve afişler arasından en iyisi seçildi.

Beyit Ezberleme:

Nisanda gerçekleştirilecek “Beyit Ezberleme” faaliyetinin bir ayağı bu ay içerisinde 19 Aralık’ta şiir dinletisi olarak gerçekleştirilmiştir. Beyit Ezberleme faaliyetine ilişkin diğer adımlar nisan ayında gerçekleştirilecektir.

07-02-202407-02-202407-02-202407-02-2024

Deyimler ve Atasözleri Okumaları:

Şubatta yapılması planlanan “Deyimler ve Atasözleri Okumaları” faaliyeti 9.sınıflarda “Drama Yoluyla Atasözü ve Deyim Anlatma” etkinliği ile gerçekleştirilmiştir. Tüm sınıflarda konuşma sınavları deyim ve atasözleriyle ilişkilendirilerek gerçekleştirilmiş, böylece öğrencinin ilgisi artırılmıştır.

07-02-202407-02-202407-02-202407-02-202407-02-202407-02-202407-02-2024

Ocak Ayı Faaliyetleri:

Aralık-Ocak ayında "Dîvânu Lugâti’t-Türk İncelemesi" yapıldı. Öğrenciler, eserin PDF dosyasını sınıf ortamında incelerken ilk izlenimlerini paylaştı ve eleştiri ortamı oluşturuldu. "Hikâye Yazma Çalışması" gerçekleştirildi.

Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında mart ayında Yunus Emre Divanı'ndan şiirler okunarak "Beyin Fırtınası" etkinliği yapılmıştır.

18-03-202418-03-2024