"EŞYALARIN VE BELGELERİN GÖZÜYLE GEÇMİŞİMİZ" SERGİMİZ ANKARA ÜNİVERSİTESİ DİL TARİH VE COĞRAFYA FAKÜLTESİ'NDE SERGİLENDİ

Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi Tarih Kulübü olarak 13 yıllık bir maziye uzanan “Eşyaların Gözünden Geçmişimiz” sergimizi bu yıl, 25 Mayıs’ta Ankara Üniversitesi Dil-Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Sergimiz, öğretmenlerimizin ve kulüp üyesi arkadaşlarımızın ; geçtiğimiz yıllarda yapılmış olan sergilerden edindikleri tecrübeleriyle , büyük hayalleriyle ve okul müdürümüz Taylan Kaya’nın destekleriyle yeni bir form kazandı. 

Etkinliğimiz sayesinde, geçmişe dair bilgi edinmek hususunda tarih eğitiminde yeterli önem gösterilmeyen bir alana, insan ve eşya ilişkisine dair büyük bir kazanım sağladık. Çok çeşitli coğrafyalardan, arka planlardan gelen insanların yaşanmışlıklarını öğrenmiş ve yaşam olgusu üzerine bazı sorgulamalar yapma fırsatı bulmuş olduk. Okul müdürümüz sayın Taylan Kaya’nın, etkinliğin açılış konuşmasında vurgulamış olduğu gibi, böylesi bir fırsatı var eden yegâne unsur Türk milletinin , köklü tarihinden gelen birikimidir. Sayısız eşyanın ve sayısız insan öyküsünün tanıtımına vesile olan eşyaların gözünden geçmişimizi anlatan sergimiz, yıllar içinde Anadolu’dan, Mısır’dan, Balkanlar’dan, Kafkas’tan gelen apayrı kullanımları ve hikayeleri olan eşyalara tanıklık etti. Her bir sergimizde, büyük bir eşya çeşitliliği olmasını ve tarihsel sürecin çok farklı dilimlerinden öykülerin dillenmesini sağlayan kültürel zenginliğimizi liseliler olarak gösterebildiğimiz için gurur doluyuz. Etkinliğimizde, “Eşya ve insan” arasındaki ilişkinin tarihsel süreç içinde ne gibi dönüşümler yaşadığını aktardığımız “Sahnede Biri Var” sunumumuzla, okulumuzda büyük beğeni toplayan öğle arası konferanslarımıza daha büyük bir anlam kazandırdık. Eşya, günümüzde tüketim kültürü dolayısıyla önemini yitirmiş olsa da tarih sahnesinde farklı anlatıların ortaya çıkmasına olanak vermesi bakımından bizim gibi gençler ve vizyoner eğitmenler sayesinde her daim önemini koruyacaktır. Başta, böylesi anlamlı bir etkinliği var eden Tarih öğretmenlerimiz Şenay Demir ve Hülya Örnek’e olmak üzere emeği geçen bütün tarih kulübü üyesi arkadaşlarımıza, müzik hocamız Pınar Kayahan'a , müzik kulübüne ve okul müdürümüz Taylan Kaya’ya  ve katılım gösteren bütün değerli misafirlerimize teşekkür ederiz. Tarih Kulübümüz, önümüzdeki yıllarda bu önemli tecrübe sayesinde eminiz ki daha büyük etkinliklerde daha geniş kitlelerle buluşacaktır. “Rüyası ömrümüzün, çünkü eşyaya siner.” Ahmet Hamdi Tanpınar.

27.05.2023 276

27-05-2023

27-05-202327-05-202327-05-202327-05-202327-05-202327-05-202327-05-202327-05-202327-05-202327-05-2023